top of page
BAKOM background rosa.png

KONKURRANSE

KORTFILM

FIKSJON

Konkurransen starter 1.juli 2023 og avsluttes 31. Juli 2023 kl. 23.59. Fiksjonsfilmene skal være produsert innenfor disse tidsrammene, og de ferdige filmene skal være på max tre minutt. Du står fritt til å velge sjanger selv, men må forholde deg til konkurransens tema. På påmeldingssiden får du beskjed om hvordan du skal levere den ferdige filmen. Det kan være lurt å melde deg på før du starter, så du får den infoen du trenger.

KONKURRANSEVILKÅR

Hovedpremien er et gavekort til en verdi på kr. 9.000,-!*

Den største premien er kanskje likevel å ha laget en film som blir vist til andre!

*med forbehold om minst 5 deltakere i kategorien

De nominerte filmene blir vist på prisutdelingen på kino i Bergen over sommeren. Mer info om denne publiseres i august. 

Fiksjonsfilm er en film der du har diktet opp fortellingen selv. Slik kan du skape akkurat den historien du ønker å fortelle! Når vi lager fiksjonsfilm så jukser vi mye - dvs at det ofte ser helt annerledes ut på sett enn på filmen. Dette gjør at vi kan fortelle de utroligste troverdige historier selv med små midler. Ikke begrens deg når du idémylderer men la fantasien ta av - med utgangspunkt i stiikkordet AVSTAND. For å sette fantasien igang kan det være greit å få litt flere tips og råd fra Isabel som vant en tidligere manuskonkurranse som BAKOM arrangerte. Hør hva hun har å si her: 

Når du har fått en idé som du har lyst til å produsere, må du tenke over om den lar seg gjennomføre i praksis og legge planer deretter. Har du venner eller familie som kan hjelpe deg? Er det mulig å få tak i de tingene og skuespillerne du trenger for å gjennomføre produksjonen? Når du skal vurdere disse tingene må du tenke som en produsent. Hør hva Johannes har å si om produsentens rolle her:

BAKOM background rosa.png

Hvis du vil skrive manus i det formatet som proffene bruker, så finnes det noen online tjenester, f.eks. WriterDuet, der du kan registrere deg og skrive tre manus gratis. Nyttig gratisprogram for å klippe film er klippeprogrammet DaVinci Resolve. Der kan du også jobbe med lyd, grading og grafikk. Det finnes også flere andre gode program. Har du allerede ett du kan godt, så bruk gjerne det. 

For lyd og musikk, sjekk ut freesound.org og incompetech.com, eller søk etter musikk med CreativeCommons-lisens. Det kan i så fall være lurt å lese om de ulike lisensvilkårene på creativecommons.org, så dere er sikker på at du kan bruke musikken. Det tryggeste er likevel å lage noe musikk selv.

 

For å få tak i skuespillere er det kanskje enklest å vurdere om du har noen i omgangskretsen som kan passe i rollene. I BAKOM er det endel som er interessert i skuespill også, så hvis du bor i Bergensområdet  og er eller blir medlem så kan du høre om noen har anledning. Ellers er det blant annet en facebookside som heter Skuespillere og statister i Bergen der du kan skrive en forespørsel, men da er det lurt å huske og skrive at det ikke er honorert (ingen betaling). Noen lever av å være skuespillere, men det er også mange som har lyst til å være med på film selv om de ikke får betalt, så det er verd å spørre.

Når manuset er klart og produsenten har sagt at det bør være gjennomførbart, så begynner regijobben på alvor. Hør hva Isabel har å si om regirollen:

TIPS

Når en kortfilm produseres er det mange ulike fagfunksjoner i sving. På et stort team er det minst en person for hver fagfunksjon. På et lite team må den enkelte ha flere roller, og om du lager filmen alene må du gjøre alle arbeidsoppgavene selv. Da er det greit å få tips og råd fra noen som har erfaring med disse rollene. Følg følgende link så finner du mange videoer med tips om de ulike fagfunksjonene og hva du bør tenke på. 

bottom of page