top of page
FoodBlogger

DOKUMENTAR

INTRODUKSJONSVIDEO

KRITERIER

Konkurransen starter 1.juli 2022 og avsluttes 31. Juli 2022 kl. 23.59. Dokumentarfilmene skal være produsert innenfor disse tidsrammene, og de ferdige filmene skal være på max fem minutt. Du står fritt til å velge dokumentarsjanger selv, men må forholde deg til temaet AVSTAND. Når du melder deg på får du beskjed om hvordan du skal levere den ferdige filmen. Lurt å melde deg på før du starter, så du får den infoen du trenger.

Hovedpremien er et gavekort til en verdi på kr. 9.000,-!

På prisutdelingen vil det også deles ut flere premier. Den største premien er kanskje likevel å ha laget en film som blir vist til andre!

De nominerte filmene blir vist på prisutdelingen på Bergen Kino. Alle filmene blir også vurdert av BIFF UNG for eventuelt å bli plukket ut til visninger i regi av BIFF. Hvor gøy hadde ikke det vært?

For å komme i gang kan det være greit å få litt flere tips og råd fra Mathilde som vant forrige dokumentarkonkurranse som BAKOM arrangerte. Hør hva hun har å si her: 

Lurer du fortsatt på om du kan klare å lage en dokumentar? Det kan du! Både alene eller sammen med andre. Alt du trenger er en mobil eller to, slik at du kan bruke den ene mobilen til lydopptaker og den andre til bilde. Maria har noen tips til hvordan du kan få bedre lyd med enkle midler: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanskje du får lyst til å lage en kort naturdokumentar, et skråblikk på industrien i bygda eller et portrett av noen som har en historie du tenker ressonerer med AVSTAND? Se rundt deg så dukker det kanskje opp noe eller noen du ser i et nytt lys og blir nysgjerrig på. Det er fortellingene vi er på jakt etter mer enn teknisk kvalitet, men har du et bedre kamera tilgjengelig og kanskje også en mikrofon så er det flott. I så fall bør du sørge for at du behersker teknikken så godt at du slipper å kløne med den når du er ute på opptak. Hvis du kløner med teknikken er det fare for at du risikerer å miste de gode øyeblikkene. Da kan det være bedre å bruke utstyr du kjenner, eller sette av nok tid til å øve deg på utstyret før opptak.

Nyttig gratisprogram som passer til dokumentar er klippeprogrammet DaVinci Resolve. Der kan du også jobbe med lyd, grading og grafikk. Det finnes også flere andre gode program. Har du allerede ett du kan godt, så bruk gjerne det. 

For lyd og musikk, sjekk ut freesound.org og incompetech.com, eller søk etter musikk med CreativeCommons-lisens. Det kan i så fall være lurt å lese om de ulike lisensvilkårene på creativecommons.org, så dere er sikker på at du kan bruke musikken. Det tryggeste er likevel å lage noe musikk selv.

 

Husk å sette av nok tid til klippen. Det er ofte det mest tidkrevende ved å lage dokumentar. For at klippejobben skal bli lettere er det bra om fotografen også tenker på klipp. Hør Ola fortelle om dokumentarfoto her:

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er link link til tre bøker Ola anbefaler:

https://www.amazon.com/Blink-Eye-Perspective-Film-Editing/dp/1879505622

https://orderinchaosbook.com/

https://www.ark.no/boker/Jan-Toreg-Klipperen-9788279353072

 

Ved å følge følgende link så finner du flere videoer med tips og råd fra både Maria og Ola som er vel verd å høre på!

TIPS

bottom of page