top of page
FoodBlogger
favicon.png

DOKUMENTAR

KONKURRANSE

INTRODUKSJONSVIDEO

KRITERIER

Konkurransen starter 1.juli 2023 kl. 13.00 og avsluttes 31. Juli 2023 kl. 23.59. Dokumentarfilmene skal være produsert innenfor disse tidsrammene, og de ferdige filmene skal være på max fem minutt. Du står fritt til å velge dokumentarsjanger selv, men må forholde deg til konkurransens tema. Når du melder deg på får du beskjed om hvordan du skal levere den ferdige filmen. Husk at det er lurt å melde deg på før du starter, så du får den infoen du trenger.

KONKURRANSEVILKÅR

Hovedpremien er et gavekort til en verdi på kr. 9.000,-!*

Den største premien er kanskje likevel å ha laget en film som blir vist til andre!

*med forbehold om minst 5 deltakere i kategorien

De nominerte filmene blir vist på prisutdelingen på kino i Bergen over sommeren. Mer info om denne publiseres i august. 

For å komme i gang kan det være greit å få litt flere tips og råd fra Mathilde som vant dokumentarkonkurranse som BAKOM arrangerte romjulen 2020, med sin aller første dokumentar - filmet på mobilen. Nå regisserer hun en profesjonell dokumentarserie. Hør hva hun har å si her: 

Lurer du fortsatt på om du kan klare å lage en dokumentar? Det kan du! Både alene eller sammen med andre. Alt du trenger er en mobil eller to, slik at du kan bruke den ene mobilen til lydopptaker og den andre til bilde. Maria har noen tips til hvordan du kan få bedre lyd med enkle midler: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanskje du får lyst til å lage en kort naturdokumentar, et skråblikk på industrien i bygda eller et portrett av noen som har en historie du tenker ressonerer med konkurransens tema? Se rundt deg så dukker det kanskje opp noe eller noen du ser i et nytt lys og blir nysgjerrig på. Det er fortellingene vi er på jakt etter mer enn teknisk kvalitet, men har du et bedre kamera tilgjengelig og kanskje også en mikrofon så kan du bruke dem. I så fall bør du sørge for at du behersker teknikken så godt at du slipper å kløne med den når du er ute på opptak. Da kan det være lurt å sette av nok tid til å øve deg på utstyret hjemme før opptak, slik at du begrenser faren for at du mister de gode øyeblikkene.

Nyttig gratis klippeprogram som passer til dokumentar er DaVinci Resolve. Der kan du også jobbe med lyd, grading og grafikk. Det finnes også flere andre gode program. Har du allerede ett du kan godt, så bruk gjerne det. 

For lyd og musikk, sjekk ut freesound.org og incompetech.com, eller søk etter musikk med CreativeCommons-lisens. Det kan i så fall være lurt å lese om de ulike lisensvilkårene på creativecommons.org, så dere er sikker på at du kan bruke musikken. Det tryggeste er likevel å lage noe musikk selv eller få noen til å lage musikk for deg.

 

Husk å sette av nok tid til klippen. Det er ofte det mest tidkrevende ved å lage dokumentar. For at klippejobben skal bli lettere er det bra om fotografen også tenker på klipp. Hør Ola fortelle om dokumentarfoto her:

 

 

 

 

 

 

For dokumentarfilmer er det ofte mye råmateriale. Da er det vesentlig med en god mappestruktur.

 

Her er link link til tre bøker Ola anbefaler:

https://www.amazon.com/Blink-Eye-Perspective-Film-Editing/dp/1879505622

https://orderinchaosbook.com/

https://www.ark.no/boker/Jan-Toreg-Klipperen-9788279353072

 

Ved å følge følgende link så finner du flere videoer med tips og råd fra både Maria og Ola som er vel verd å høre på!

TIPS

bottom of page